Anlita en takläggare genom olika typer av referenser

Om man inte känner en takläggare kan det vara svårt att veta var man ska leta. Firmorna finns ju – men vilken ska man egentligen välja? Som när man väljer vilken hantverkare som helst är ett bra sätt att titta på vad andra säger om firman. Det kan vara recensioner, omdömen, referenser som firman tillhandahåller eller rekommendationer från dina vänner och bekanta. Här tar vi upp ett antal olika ställer där du kan leta.

Bekantskapskretsen

Att höra runt med vänner, familj och bekanta är kanske det bästa sättet att få rekommendationer för en takläggare på. Du kan nämligen normalt lita på att din vän eller familjemedlem inte har något intresse i att sälja på dig en takläggartjänst från en firma vars arbete de inte uppskattade. Detta tvärtemot när du ser en annons längs bilvägen eller på internet. En takläggare har givetvis intresse i att sälja sina tjänster – oavsett om tjänsterna är bra i jämförelse med andra takläggare eller inte.

Se till att du frågar bekantskapskretsen som befinner sig i samma område som dig, och gärna till och med har erfarenhet av samma takmaterial. Fråga dem om firman kom i tid, höll deadlines, om några oväntade utgifter dök upp och om arbetet kändes prisvärt i sin helhet. Fråga naturligtvis också om själva utförandet, och vad de tyckte om det.

 Plattformar för omdömen och recensioner

Det finns flertalet plattformar för omdömen och recensioner som berör svenska firmor, däribland takläggare. Dessa plattformar kan ofta ge en mycket bra fingervisning om hur firman arbetar, och hur nöjda kunderna är med dem. Man bör dock ta i beaktning att ett litet underlag kan vara ganska lätt att manipulera för en konkurrent med illvilliga avsikter takläggare pris. Om underlaget, det vill säga antalet kommentarer, är stort med välskrivna omdömen, är sannolikheten mindre att det skulle vara manipulerat.

Alltså; det kan vara bra att ta dessa kommentarer med en nypa salt ibland. Se kritiskt på dem. Om underlaget är stort, kanske flera tusentals, och det är av användare med profilbilder (eller om de på annat sätt är verifierade) kan du dock dra större växlar på detta. Bra att tänka på är att själv gärna säga sin åsikt på en dylik plattform efter att arbetet är utfört. Det kommer att hjälpa andra i samma situation som du är i nu.

Sociala medier

Idag har de allra flesta takläggare en sida på sociala medier. Ofta är det Facebook, men en del lägger även upp bilder på sina arbeten på till exempel Instagram. Att själv kunna se hur firman jobbar kan ge en känsla av trygghet, att de är seriösa. Tänk på att även kommentarer på sociala medier kan behöva tas med en nypa salt.

Referenser som firman tillhandahåller

En god takläggare kan uppvisa referenser från en tidigare kund på förfrågan. Passa på att fråga referensen om hur väl arbetet utfördes, om de kom i tid och om deadlines hölls som planerat. Fråga även andra saker som kan tänkas vara av vikt för just ditt projekt.