Takläggare, ett jobb på höjden 

Vill du ha ett hantverksyrke som är brett och omväxlande, och där jobbet utförs på ett tak, kan takläggare eller takmontör som yrket också kallas vara något för dig. Det är viktigt att du inte är höjdrädd eftersom vissa hus är höga, som exempelvis höghus eller hotell som numera oftast byggs på höjden. Som takläggare måste du se till att taket är tätt och det gäller både mindre tak som bara har vattenavrinning och när det gäller större arbeten där material och montering är avgörande. En takläggare jobbar ofta med isolering och därför bör du ha ordentliga kunskaper i de olika isoleringsmaterial som finns, exempelvis fuktskydd och värmeisolering. När isoleringen är gjord är det dags att lägga underlag och dessa brukar antingen vara av tunnare plåt eller takpapp. En takläggare jobbar ibland tillsammans med en snickare när det ska väljas isolering och underlagsmaterial, men en takläggare kan även göra allt själv. Det är även viktigt att ha kunskaper om hur taket ska anpassas med utgångspunkt från takbrunnar, ventilation och takfönster, och här krävs bra samarbete med andra som jobbar inom hantverk som takläggning skåne. 

Teamarbete 

Takläggare brukar oftast arbeta tillsammans två och två eftersom många arbeten inte går att utföra själv. Det kan till exempel gälla då större lyft ska utföras eller tunga plåta ska mätas och monteras på en stor yta. Jobbar du på ett byggföretag med många anställda, får du inte alltid arbeta tillsammans med samma kollega. Har du däremot eget företag då kan arbetet läggas upp så de som jobbar bra tillsammans kan få göra det. För att få jobba som takläggare behövs både en gedigen utbildning och lång erfarenhet. Ett tak består av många olika material och en takläggare måste kunna behärska alla. Som takläggare arbetar du inte med samma material jämt, ena dagen kan det vara ett plåttak som du ska montera och nästa dag ett betongtak. 

En vanlig arbetsdag 

På samma arbetsplats finns inte bara en takläggare utan flera, och alla har olika uppgifter. Du kanske inte jobbar med samma sak hela dagen, först kanske du får lägga ytskikt för att sedan syssla med något helt annat. Allt arbete måste ske under stor noggrannhet, det får absolut inte uppstå några som helst fel. Är inte taket ordentligt lagt kan det börja regna in. När du jobbar tillsammans med någon annan är teamarbete väldigt viktigt, och även att alla vet vad de ska göra, så att inte en massa onödiga frågor behöver ställas. Det är också viktigt att du har bra fysik, att träna på gymmet regelbundet är därför inte fel. 

Utbildning till takläggare 

På gymnasiet kan du gå Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning på husbyggnad. Komvux brukar även ha motsvarande utbildningar som kan vara aktuella om du inte gått gymnasiet innan eller om du gått ett annat program och vill omskola dig. Ibland kan Arbetsförmedlingen arrangera en giltig utbildning. Vill du inte gå en utbildning kan Arbetsförmedlingen försöka hjälpa dig att få en lärlingsplats på ett bygge. Som utbildad takläggare kan du gå olika påbyggnadsutbildningar på en yrkeshögskola. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *