Tips och tricks när det kommer till golvslipning

Vattenfläck eller urinfläck

Vattenfläckar försvinner vanligtvis efter ett par omgångar med slipmaskinen, gör därför en besiktning för vattenskada. Men fläckar orsakade av husdjursurin tränger ofta in så djupt i träet att det inte räcker med att slippa bort det. Blekmedel som är formulerade för trägolv kan vara värt ett försök, men resultaten är i bästa fall ofta mediokra, och i värsta fall lämnas träet fläckat. Oftast är den enda lösningen att ersätta träet, eller acceptera fläcken och tänka på det som ett permanent märke från ett älskat husdjur. Hur vet du då om det är ett vattenmärke eller från kiss från hunden? Urinmärken är mörkare (djupgrå, nästan svart runt kanterna) och ser ofta ut som en karta över Indonesien, med stora och små öar som täcker ett stort område.

Slipmaskin

Du behöver hyra två olika maskiner: en för att slipa större delen av golvet och en för att slipa längs golvbrädorna och runt kanterna. Hyr från en butik specialiserad på golv hellre än en allmän uthyrningsbutik. Där får du expertis utan extra kostnad. Det är väldigt viktigt att du har mätt ditt utrymme innan du ger dig iväg till butiken. Att känna till kvadratfilmen kommer att hjälpa besättningen i uthyrningsbutiken att uppskatta hur många slipband och skivor du behöver. Det kan också vara smart att ha ditt rum förberett och är redo för slipning innan du ger dig iväg för att hyra maskinerna, då det kan bli ganska dyrt om du behöver hyra dem en längre tid.

Förberedning

En del av förberedelserna innan slipningen är uppenbara, som att ta bort alla möbler och täcka dörröppningar med plast. Men här följer några som hemmafixaren oftast inte tänker på:

  • Täck luftgaller för att hålla damm borta från kanalerna. Stäng av AC-systemet vilket resulterar i mindre luftrörelse och därmed mindre damm som reser runt i huset.
  • Ta bort alla fönstertäckningar och all konst på väggarna (såvida du inte vill rengöra dem senare).
  • Ta bort dörrar som öppnas in i rummet. Du kan inte helt slipa under dörrarna, inte ens genom att öppna och stänga dem.
  • Spika ner eventuella lösa brädor med spikar.

När du slipar kommer spikhuvudena att slita på slipbältet (vilket kostar pengar) eller spetsa sliptrumman (vilket kostar ännu mer pengar). Så var noggrann med att alla spikar är nedspikade.

Använd inte slöa slipningspapper

Att använda slöa papper är en strategi som du snabbt kommer att ångra. Här är problemet: När den första golvytan är bortslipad kan du inte se om slipmaskinen gör sitt jobb. Så du fortsätter att slipa. Även om slipningen generar damm och det verkar som att du sliper, så kan ett slött papper resultera i att du faktiskt inte gör någon skillnad alls. Detta beror på att pappret inte skär tillräckligt djup i träet och därför slipas det inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *