Vad innebär jourstädning av målare?

Inom hantverksyrken finns begreppet ”jourtid” vilket därmed betyder att arbete sker under helger, nätter osv. Det kan exempelvis vara att en rörmokare kommer ut mitt i natten och lagar ett rör som sprutar vatten. Men detta finns även inom städbranschen även om det ovanligare. Det finns städföretag som erbjuder städhjälp via jourstädning.

Även om namnet på dessa tjänster varierar en hel del så handlar jourstädning om att man som kund kan få städhjälp på obekväma arbetstider och med mycket kort varsel. Det kan exempelvis innebära att man kan ringa in städhjälp mitt i natten eller förvänta sig få hjälp inom ett dygn.

För privatpersoner är detta inte speciellt vanligt. Det är ytterst få som behöver städa sitt hem akut och inte kan vänta in kommande vardag. Dessutom köper man hellre städhjälp under ordinarie öppettider eftersom prislappen under jourtid blir betydligt högre.

Men för vissa företag är tidspressen mycket stor. Det kan exempelvis vara en butik som snabbt behöver städa upp efter en olycka eller få fönstren putsade efter ett oväder. På helgerna är det många som shoppar och att då visa upp en smutsig butik kan ge mycket dåligt PR-värde.

Snabbt och Smidigt – men dyrt

Självklart kan det uppleves väldigt smidigt att kunna ringa in städhjälp när som helst på dygnet och vara säker på att hjälpen av målare stockholm kommer inom en viss tid. Men smakar det så kostar det. Inom hantverksyrken är det inte ovanligt med dubbelt så hög taxa under jourtid. För företagen kostar det mer i Ob-ersättning och bemanning att ha öppet på nätter och helger. Dessutom är det inte ens säkert att de får något jobb alls under denna tid.

Utöver det så styrs priset av efterfrågan av servicen. Ett företag som ”bara måste” få det städat är även beredd att betala mer än ett företag som gärna jämför olika städbolag, tar in offert och har tid på sig att välja.

Detta kan liknas med varför en liter mjölk är så mycket dyrare på en bensinstation än på ICA-affär. Bensinstationen har ofta öppet dygnet runt, du slipper gå långt och kan köpa enkelt. Men för detta betalar du ett högre pris.

Kortfattat kan alltså jourstädning sammanfattas som städhjälp som erbjuds dygnet runt med en garanti på att städningen kommer att genomföras inom ett specifikt tidsspann. Det är därmed en extra service för kunden som också kostar extra att få ta del av. Dyrare – men smidigare.