Så väljer du rätt begravningsbyrå

är sorgens stunder är som värst efter en bortgång kan det kännas tungt att behöva anlita en begravningsbyrå. Samtidigt kan detta många gånger upplevas som en lättnad, då de tar hand om praktiska detaljer kring till exempel begravningen som du inte behöver oroa dig över. Byråns representanter har dessutom erfarenhet och kan därmed erbjuda stöd.

Idag finns det många olika begravningsbyråer att välja mellan och de skiljer sig en del från varandra, både i villkor, pris och tjänster. Så hur väljer man egentligen rätt?

1.      Utforska begravningsbyråer i ditt område

Det första du bör göra är att se över om det finns någon begravningsbyrå i närheten där du bor. Att ha nära till kontoret kan kännas trots allt skönt om du skulle behöva göra flera resor fram och tillbaka.

I dagsläget finns det omkring 750 aktörer utspridda i Sverige, vilket betyder att chansen är relativt stor att du har en i din närhet.

2.      Sätt upp en budget

Begravningar är tyvärr inte billiga och prislappen brukar generellt hamna mellan 15 000 – 30 000 kronor. Fundera därför över hur mycket du själv har råd att betala för ceremonin och sätt upp en budget.

Om du inte har råd att betala kan du i vissa fall ansöka om ekonomiskt stöd hos Socialtjänsten i  den kommun den avlidne var skriven. Tänk på att du måste ansöka om detta redan innan du beställer en begravning.

3. Fråga familj och vänner

Har någon i din familj eller en bekant anlitat en begravningsbyrå tidigare för https://begravningsbyrågöteborg.com? Kanske minns du själv en begravning som motsvarar det du vill ha? Då bör du kontakta dem och fråga vilken byrå de tagit hjälp av.

Fråga även hur upplevelsen med själva medarbetarna var – trots att själva ceremonin var fin kan vägen dit varit brokig.

4. Besök byråerna

Du bör aldrig vända dig till första bästa byrå. Välj istället ut några alternativ som verkar intressanta och besök deras kontor personligen. Ta reda på vad byrån erbjuder samt deras metoder och villkor.

Fundera även över vilken prisklass kistan ska vara i samt övriga arrangemang byrån ska stå för. Om du från början vet på ett ungefär vad du är ute efter blir det enklare att få fram en totalkostnad, vilket i sin tur gör det enklare att jämföra.

5. Be om en offert

Nästa steg är att be om en skriftlig offert ifrån varje begravningsbyrå du besökt. Självklart spelar priset stor roll för många, men även villkor och tjänster har stor betydelse. Gå efter din magkänsla om du kan. Vilken byrå kände du dig mest förtroende för?