Att börja med städhjälp – och ta betalt

För många som startar en egen verksamhet är prissättningen en ganska svår sak. Hur mycket ska man egentligen ta betalt? Och vad ska fakturan baseras på mer exakt? Hur lämnar man en rättvis och precis offert? Om man inte har någon erfarenhet sedan tidigare är det här ganska svåra frågor att hitta ett bra svar på. Det finns dock ett antal steg man kan vidta för att åtminstone komma bra mycket närmare svaret.

 

Titta på dina konkurrenter

Det kanske mest effektiva sättet att veta vilka priser man ska ta, är att titta på ens konkurrenter. Mest effektivt blir det om du tittar på firmor som erbjuder i städhjälp i samma område som dig. I storstäderna kan det till exempel vara lite högre priser än på landsbygden. Om du ska syssla med städhjälp i ett litet samhälle kan det alltså bli svårt att ta samma priser som städföretagen i storstäderna gör.

 

Många firmor har användarvänliga hemsidor. Det kan räcka med att skriva in antal kvadratmeter och vilken typ av städning man söker, för att snabbt få ett uppskattat pris. Det här kan du använda för att få en fingervisning om vad du kan ta. Om det inte finns några firmor som har en sådan hemsida i samma stad som dig, kan du helt enkelt be om en offert.

 

Gör ett excelblad

Om du bor i en lite större stad har du sannolikt ganska många som sysslar med städhjälp i ditt närområde. En idé kan vara att ta reda på så många firmors priser som du bara kan. Sammanställ sedan alla i ett excelblad. På så vis får du en mycket tydlig bild av vad som är möjligt att ta.

 

Vill du titta ännu mer på djupet kan du också titta på tjänster som AllaBolag för att se hur det faktiskt går för firmorna. Vad har de som tar lägst priser för vinstmarginaler? Visserligen beror vinstmarginalen på en rad olika faktorer – men priset är givetvis en av dem. Titta också hur det går för de firmor som har dyrast städhjälp. Om de går väldigt bra för dem har de kanske riktat in sig mot en målgrupp som söker något exklusivt, eller som helt enkelt prioriterar priset lågt.

 

Det bästa alternativet är vanligtvis att lägga sig kring snittet. Att lägga sig för lågt är sällan ett bra alternativ. Läs mer om det nedan.

 

Lägg dig inte alldeles för lågt i prisnivå

Visst, som ett sätt att slå sig in på marknaden kan man erbjuda en städning till halva priset, till exempel. Man kan exempelvis också ha en kampanj där den första städningen är gratis, om kunden binder upp sig på ett abonnemang. Men att regelbundet lägga sig bra mycket lägre än konkurrenterna är sällan någon bra idé.

 

Städhjälp är inte direkt en bransch där konkurrens saknas. Den befintliga konkurrensen har sannolikt redan pressat ned priserna till en viss nivå. Går man lägre än den prisnivån kan det vara svårt att få ihop till en okej lön.

 

Lycka till!