Jobba med IT Yrken Hos Webbyrå

Funderar du på en karriär inom IT? Om du är intresserad och tekniskt lagd kan det vara ett mycket bra karriärsval. Det finns hög efterfrågan på diverse kompetenser inom området, och ofta går det att få ganska bra löner.

Men vilka yrken finns det egentligen att välja mellan? Klart är att det finns plats för många olika personligheter inom IT-branschen. Till exempel kan du som är mer estetiskt lagd arbeta som webbdesigner, medan du som är mer tekniskt lagd kan knacka kod. Här ger vi ett par exempel på vad man kan jobba inom. Jobb som har med datorer att göra, enkelt sagt.

Jobba på webbyrå

Även mindre städer idag har nästan alltid minst en webbyrå. En webbyrå arbetar med att ge kunder service i det som rör till exempel hemsidor, underhåll av hemsidor och de erbjuder som regel också en del tilläggstjänster. Dessa tilläggstjänster kan till exempel vara sökmotoroptimering eller sökordsmarknadsföring, eller marknadsföring i sociala medier.

Jobbar man på en webbyrå kan ens arbetsuppgifter för variera en del. De flesta som söker sig till dessa jobb tycker om design, och att skapa. Dock kan det även innebär en hel del programmering också. Exakt vilken roll du kan få på en webbyrå beror rimligtvis på vilken kompetens du har, och om du är mer estetiskt eller tekniskt lagd.

Dataingenjör

En dataingenjör har goda kunskaper i datateknik, och kan således egentligen arbeta med flera yrken inom IT-branschen. En utbildning till dataingenjör leder till flera kompetenser som http://squib.design webbyrå har är eftertraktade på arbetsmarknaden. Till exempel kan man jobba som systemutvecklare, systemadministratör eller programmerare.

Den exakta utbildningsbakgrunden varierar. Vanligt är dock att man har en högskoleingenjörsexamen inom just datateknik. Examen är på 180 HP och innebär tre års utbildning på heltid. Med mindre kompletteringar brukar man kunna utöka sin kompetens för att kunna läsa vidare till civilingenjör. Genomsnittslönen för dataingenjörer är kring 44 000 kronor.

IT-arkitekt

Som IT-arkitekt arbetar man med att ta fram strategier och lösningar för hur IT-systemen hos ett företag eller större organisation ska förbättras och brukas. En roll som IT-arkitekt är normalt senior och kommer med stort ansvar. Det gäller således att man har gott om erfarenhet och kunskap innan man kan börja arbeta ”på riktigt” som arkitekt inom IT.

Utbildningsbakgrunden varierar något. Vanligt är dock att man har en högre utbildning med inriktning på data eller IT på olika sätt. Det kan till exempel handla om en civilingenjörsutbildning med datainriktning, eller en examen i systemvetenskap.

Sökmotoroptimerare

Den som arbetar med sökmotoroptimering arbetar inom en marknadsföringsnisch, kan man säga. Inte sällan arbetar man som konsult och hjälper kunder med att förbättra deras webbnärvaro, framförallt i form av bättre positioner i sökmotorer. För detta krävs att man arbetar både med teknisk SEO (svarstid från server, SSL-certifikat, laddningshastighet och så vidare) och det som kallas för Onpage-SEO, där man bland annat arbetar med text på ett sätt som är anpassat för sökmotorerna. Texten är normalt också anpassad efter en tidigare gjord sökordsanalys av konsulten. Att företag köper dessa tjänster blir allt vanligare.