Renovera badrummet i fritidshuset

En badrumsrenovering i ditt fritidshus kan skilja sig en hel del mot för om du skulle gjort det i ditt permanenta boende. Saknar sommarstugan tillexempel vatten och avlopp måste man anpassa sig efter det och välja andra alternativ än vid en vanlig badrumsrenovering. Här följer några tips man bör tänka på om man ska göra om sitt våtrum i sommarhuset.

Vid avsaknad av avlopp

Finns inget avlopp säger det sig självt att man inte heller kan ha en vanlig vattentoalett men det finns en hel del andra alternativ att välja mellan. Förmultningstoalett och förbränningstoalett är två vanliga alternativ, där den förstnämnda med hjälp av rörelse och värme ser till att avfallet förmultnar för att sedan komposteras, antingen i en behållare under huset eller så kan man ha en modell som man tömmer manuellt och något oftre.

I en förbränningstoalett bränns avfallet till aska genom att först samlas upp i en specialanpassad påse som hamnar i en förbränningskammare. Lukt och bakterier försvinner helt och hållet och askan kan slängas bland soporna eller spridas ut i trädgården.

Den första varianten är något billigare medans den andra som är lite dyrare bidrar till att det blir lite mindre jobb och underhåll. Det finns även ett par till alternativ att välja mellan om man behöver en toalett som inte kräver avlopp, så undersök noggrant vad som finns och vad som kan tänkas passa bäst i ditt fritidshus innan du påbörjar byte eller insättning av toalett.

Ytskikt
Har man vatten och avlopp i sommarhuset behöver man vara noga med ytskikt på samma sätt som om man skulle utföra en badrumsrenovering i en lägenhet eller ett vanligt hus. Allra helst om det finns dusch eller bad är det viktigt med korrekta fuktspärrar och annat. Har man däremot inte rinnande vatten spelar det ingen större roll vilka ytskikt man väljer eftersom det inte finns någon risk för varken ånga eller fukt.

Vid en omfattande badrumsrenovering
Har man i dagsläget ett badrum utan avlopp och vatten men planerar att dra in det blir det en väldigt omfattande renovering. Dragning av vatten och ledningar kan man för det första inte göra själv utan här behöver man anlita hjälp från en fackmannamässig hantverkare för badrumsrenovering. Att gräva och installera anläggning vid enskilt avlopp är heller inget man bör göra själv och när det kommer till valet av avloppssystem finns flera val att göra.

När vatten och avlopp är färdigt behöver man troligtvis anlita en elektriker för att utföra en del elarbeten innan det blir dags att lägga golv, sätta väggar och nytt tak. Detta kan man göra själv om man är händig men tänk på att utföra alla moment på ett korrekt sätt så att det nya badrummet uppfyller de krav som finns för våtrum. Se även till att prata med din kommun så att du följer alla restriktioner som finns, så att arbetet blir godkänt för användning när det är klart.

Att förvandla sommarstugan till ett boende med året runt-standard är omfattande, speciellt när det kommer till badrummet. Vid en mindre badrumsrenovering där det saknas vatten och avlopp kan man enkelt byta ytskikt på egen hand, sätta in en effektiv förbränningstoalett. Finns vatten och avlopp bör man renovera efter de krav som finns för våtrum.